SPSZN startpagina » Prenatale screening » Over Prenatale Screening » SEO

SEO

SEO
De 20-wekenecho wordt ook wel het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd. Hoofddoel van de 20-wekenecho is onderzoek naar de aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien (zie de voorbeelden). Verder wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Voorbeelden van afwijkingen die tijdens de 20-wekenecho kunnen worden gezien: open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, breuk of gat in het middenrif, breuk of gat in de buikwand, afwezigheid of afwijking van de nieren, ontbreken of afwijkingen van de botten, afwijkingen van armen of benen.

De 20-wekenecho is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo. Alleen zorgverleners die een certificaat voor het SEO hebben behaald en daarbij een kwaliteitsovereenkomst hebben met het regionaal centrum mogen het SEO uitvoeren. Voor het uitvoeren van het SEO bestaan verschillende landelijke kwaliteitseisen.

Daarnaast zijn er ook vanuit overheidswege (RIVM) richtlijnen opgesteld over onder meer de werkomgeving, apparatuur en de uitvoering van de 20-wekenecho.

 

Ga door naar de pagina met informatie over het SEO-contract, klik hier.

Voor de pagina met meer informatie over de kwaliteitscriteria SEO, klik hier.