SPSZN startpagina » Prenatale screening » Over Prenatale Screening » Financiën » Declaratie vanuit de 1e en 2e lijn

Declaratie vanuit de 1e en 2e lijn

Sinds 1 januari 2008 kan ook door de 2e en 3e lijn de prenatale screening als Overig Product (OVP) worden gedeclareerd. Dit geldt voor de counseling, de combinatietest en de SEO. De vergoeding is identiek aan de vergoeding voor prenatale screening voor verloskundigen. Normaal gesproken kan een OVP alleen gedeclareerd worden op aanvraag van: de 1e lijn, een specialisme dat geen DBC’s registreert of een ander ziekenhuis (in het kader van WDS). Voor de overige producten Prenatale Screening is hierop nu een uitzondering gemaakt (RIVM / DBC Onderhoud).

Voor de declaratie van de prestaties prenatale screening 037521, 037522 en 037523 is geen verwijzing van de eerste lijn noodzakelijk. Ook de gynaecoloog kan aanvrager zijn van bovenstaande OVP’s (DBC Onderhoud).

Net als voor de prenatale screening in de 1e lijn geldt dat een contract met een regionaal centrum, oftewel een Stichting Prenatale Screening, moet zijn afgesloten om dit OVP te kunnen declareren. Deze vergoeding staat los van de reeds bestaande DBC’s omtrent overige zwangerschapscontroles.